Activităţile de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civile, sunt reglementate din punct de vedere juridic de Legea nr. 78 / 2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România.
Voluntariat
Pentru info detaliate, vezi Legea nr. 78 / 2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, disponibilă AICI.
Voluntariatul se desfășoară pe baza unui contract încheiat în formă scrisă, în limba română, între voluntar și organizația-gazdă (Asociația SVUC), disponibil AICI.
Dincolo de aspectele legislative, voluntariatul poate deveni o lecție de viață, o modalitate de a clădi și desăvârși existența, un pas înainte pentru dezvoltarea personală și profesională.
Mai mult decât atât, prin activitățile și acțiunile tale poți contribui în mod semnificativ la creșterea calității vieții copiilor înscriși în Asociația SVUC. Vei avea ocazia să faci o schimbare asupra modului tău de a vedea lucrurile și totodată o schimbare de conștiință. Îți vei lăsa amprenta asupra comunității în care trăiești, asupra societății.
Fie că ai sau nu experiență în zona de voluntariat, indiferent de aria profesională în care activezi (Resurse Umane, IT, juridic, contabilitate – financiar, administrativ sau alt domeniu), cu siguranță, abilitățile pe care le ai (abilități administrative și de organizare, abilități de comunicare, abilități de coordonare și leadership, adaptabilitate), îți vor oferi soluții pentru ca întreaga ta experiență de voluntar să fie plină de satisfacții, iar faptele tale să aducă un nou sens în viața copiilor înscriși în Asociația SVUC.
A te implica în activități de voluntariat înseamnă mai mult decât a oferi resursele tale de timp, energie și cunoștințe. A te implica în activități de voluntariat înseamnă să devii un model pentru comunitatea din care faci parte, să îți aduci aportul la bunăstarea acesteia, să ajuți un copil care are nevoie de susținere, căci fiecare copil pe care îl ajutăm este un om pe care îl câștigăm.
Dacă vrei să sprijini activitatea Asociației SVUC, alătură-te echipei noastre de voluntari energici și motivați de dorința de a face bine! Împreună putem dărui zâmbete!
Devino voluntar SVUC! completând formularul (câmpurile marcate cu * sunt obligatorii):
În maxim 30 de zile de la primirea datelor, un membru al echipei Asociației SVUC te va contacta pentru confirmarea informațiilor transmise prin intermediul formularului și pentru a programa o discuție de cunoaștere, înainte de a te alătura echipei de voluntari SVUC.
Vei completa FIȘA VOLUNTARULUI SVUC cu datele tale personale ce vor fi utilizate pentru întocmirea contractului de voluntariat. După semnarea contractului de voluntariat vei fi adăugat în grupul de Facebook dedicat voluntarilor SVUC.
Activitățile de voluntariat se desfășoară în mai multe centre de voluntariat, sub îndrumarea unui coordonator de voluntari.
Rețeaua centrelor de voluntariat este într-o continuă dezvoltare. Dacă dorești să devii coordonator de voluntari SVUC într-un oraș care nu este menționat în lista centrelor, completează formularul de mai sus și completează rubrica Observații cu mențiunea ”COORDONATOR DE VOLUNTARI SVUC în orașul …”
Coordonatorul de voluntari SVUC organizează și coordonează activităţile voluntarilor din cadrul Asociației SVUC și comunică și colaborează permanent cu managerii de programe și proiecte în dezvoltarea activităţilor de voluntariat.
Coordonatorul de voluntari SVUC propune, planifică şi organizează programele de orientare, integrare în echipă şi instruire a noilor voluntari SVUC, asigurând procesul de monitorizare şi evaluare a voluntarilor SVUC, în baza rapoartelor întocmite de coordonatorii de proiecte.
Pentru a putea fi coordonator de voluntari SVUC este necesar să îndeplinești următoarele cerințe:
- să ai vârsta minimă de 18 ani
- să ai disponibilitate de a aloca aproximativ 10 ore/ săptămână pentru îndeplinirea responsabilităților ce decurg din programele sau proiectele gestionate
- să ai experiență în coordonarea unei echipe sau gestionarea unui proiect (de voluntariat sau profesional, căci ne bazăm pe abilitățile tale transferabile)